28.09.2013

CarrieDescrere
Romanul Carrie (1974) a fost, initial, respins de mai multe edituri. Descurajat, Stephen King il arunca la cos, insa cea care salveaza manuscrisul este sotia sa, Tabby, care-i recomanda cateva modificari ce presupun si o extindere a romanului. Carrie se dorise mai mult un roman psihologic despre universul interior al femeii, cu cateva elemente oculte si violente, insa volumul apare in siajul romanelor The Exorcist de William Peter Blatty si The Other de Thomas Tyron, intregind astfel o trilogie a fetelor demonice.
In 1976 romanul s-a bucurat de o excelenta ecranizare produsa de casele Red Bank si United Artists, in regia lui Brian De Palma.
“Carrie a fost primul roman al unui scriitor care avea sa transforme cele mai atroce cosmaruri ale cititorilor in visuri de aur pentru editorii sai.” Bill Thompson, primul sau editor
Carrie, Carrietta White, este o adolescenta timida si retrasa, care, din copilarie, indura persecutiile si ironiile colegilor de clasa. Umilintele la care o supun devin pentru ea o tortura mentala din care simte ca nu mai poate iesi. Mai mult, este si victima fanatismului religios al mamei sale, o fiinta violenta si brutala.
Cand disperarea interioara ajunge la apogeu, Carrie isi redescopera o putere inspaimantatoare – telekinezia – care o transforma intr-un demon razbunator. Caci poate sa miste, sa arunce, sa zdrobeasca si sa incendieze orice de la distanta.
„Ca numar de crime comise de o adolescenta de-a lungul unei carti, Carrie stabileste in mod cert un nou record.” Psychology Today
„Carrie concureaza la titlul de cea mai sangeroasa carte a anului.” Library Journal
Parerea mea
Tin sa va anunt ca asta a fost primul meu roman de Sterhen King. Lumea imi zicea ca scrie de groaza, ca te sperie etc. Eu nu am simtit groza, poate curiozitate, suspans....... dar eu nu ma speriu la filmele de groasa, nici macar nu clipesc :))
Mi-a placut foarte mult ideea cu telekinezia, fanatismul religios si cu distrugerea unui intreg oras, dar si modul in care erau incluse in poveste interviuri sau citate din carti, care erau normal tot fictionale, pentru a explica totul mai bine.
Cartea are decat 200 de pagini, care pot fi parcurse cu usurinta, dar si cu entuziasm.
Voi ce parere aveti de cartile lui Stephen King? Dar de filmele/serialele facute dupa ele?
Aici sunt trailerele filmelor facute dupa Cariie, unul din ele va aparea in octombrie in cinema.Citate
“High school isn't a very important place. When you're going you think it's a big deal, but when it's over nobody really thinks it was great unless they're beered up.”


“She knew with suddeness and ease that this moment would be with her always, within hand's reach of memory.
She doubted if they all sensed it - they had seen the world - but even George was silent for a minute as they looked, and the scene, the smell, even the sound of the band playing a faintly recognisable movie theme, was locked forever in her, and she was at peace.”
 Nota 5/5

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nicodată nu am apucat să citesc vreun roman de-al lui Steăhen King, dar sincer...mă îngrozesc numai recenziile de la cărţile sale, da-păi ce se află în ele :3
Carrie pare destul de ok, văzusem chiar că era cu 15 lei volumul la reducere, deci s-ar putea undeva în viitorul îndepărtat să mi-l cumpăr.

CrAzZyPuFfY spunea...

Nu am citit cartea, dar am vazut filmul din 1976 si mi-a placut. Poate reusesc sa citesc si cartea :)

Anonim spunea...

Nu am vazut ecranizarile realizate dupa romanele lui, nu am citit nicio carte de-a lui, insa imi doresc! Cimitirul animalelor la-i citit? am inteles ca este super de groaza!